torek, 29. oktober 2013

Rastrska grafika

Rastrska ali bitna slika je način shranjevanja slike z množico slikovnih pik v obliki 2D matrike. Že ime bitnih slik pove, da so sestavljene iz koščkov - bitov. Pravimo, da so bitne slike sestavljene iz pik (pixlov). Vsaki piki je dodeljeno določeno mesto v sliki in barvna vrednost. Ko jo transformiramo (povečamo, zavrtimo, raztegnemo itd.), postane rastrska grafika nazobčana, pokvarimo pa lahko tudi ločljivost slike. Rastrska grafika se po navadi uporablja v programih za slikanje. Tovrstni programi uporabniku omogočajo izdelavo slik na računalnikovem zaslonu na podoben način, kot da bi slikal na papir ali slikarsko platno.
(vir: wikipedia)


                                             (vir: e-RID)

V tej objavi bom predstavila svojo temo skozi sliko. Za izdelavo 3. projektne naloge sem se odločila za GIMP 2, saj se mi zdi najbolj primeren za obdelavo rastrskih slik.
Sprva sem v ustvarila dve različni sliki:



V GIMP-u sem te dve sliki združila in jih preuredila. Nastala je slika družabnih omrežij:





torek, 22. oktober 2013

Pripovedovanje zgodb (story telling)

Ta objava je namenjena digitalnemu pripovedovanju zgodb. Gre za kratko obliko digitalne medijske produkcije, ki ljudem omogočajo, da objavijo svojo zgodbo. Lahko vključuje full-motion video z zvokom, animacije, audio in druge ne fizične oblike medij.
Za izdelavo digitalnih zgodb uporabimo orodja kot so recimo:
  • StoryBird - Storybirds so kratka, umetniško navdihnjene zgodbe, katere narediš in jih lahko deliš na katerokoli napravo.
  • ZooBurst - orodje, s katerim si lahko vsak ustvari 3D pop-up knjigo.
  • Little bird tales - učenci lahko pripravijo lastno umetnino ali enostavno naložijo sliko in ustvarijo knjigo, v kateri lahko uporabijo tudi glas in besedilo.

Z ZooBurst sem tudi sama naredila svojo digitalno knjigo. V njej sem na kratko predstavila nekaj družabnih omrežij. Primerna je za učenje otrok, saj z njo lahko popestrimo še tako dolgočasno snov.
Za ogled moje digitalne oz. 3D pop-up knjige klikni TUKAJ.

četrtek, 17. oktober 2013

Spletni dnevnik / spletna stran

Za začetek sem na internetu poiskala 3 spletne dnevnike, ki so mi zanimivi in vsebujejo koristne informacije za moje področje izobraževanja:


  • notesniki - laptopi - prenosniki - gre za blog, kjer najdeš objave o notesniki, predloge in svetovanje glede nakupovanja, prednosti prenosnika pred osebnimi računalniki, o prenosnem računalniku Toshiba, pa od zgodovine netbook-ov do zunanjih diskov, kartuš in prenosov mp3 pesmi.
  • Izdelava spletnih strani - gre za bloganje o izdelavi spletnih strani, internet oblikovanju ter spletnih standardih.
  • Svet tehnologije - v tretjem blogu pa lahko beremo sveže novice iz sveta tehnike (tehnologija, računalništvo, igre).

Nadaljujem s tremi spletnimi strani:

  • MATzapiski - kjer najdeš zapiske za vse matematične snovi
  • SAFE - spletna stran, ki te pouči o varni rabi interneta
  • WolframAlpha - spletna stran, ki ti pomaga pri matematičnih problemih

Orodja in okolja

Za oblikovanje, urejanje in objavljanje spletnih strani in dnevnikov lahko uporabljamo naslednja orodja in okolja:
  1. Google Sites - je preprost program dostopen na spletu. Bazira na vnaprej pripravljenih vzorčnih straneh, na katerih lahko potem spreminjamo barve in postavitev objektov. Dobra lastnost programa je zelo preprosta integracija Google storitev kot so Google docs, maps, videos na našo stran.
  2. Wix - temelji na flash tehnologiji, za katero ni potrebno predznanje.
  3. Weebly - podpora WYSIWYG spletno stran, HTML/CSS tehnologija, za katero ni potrebno predznanja
  4. Webs - ponuja brezplačno izdelavo spletne strani kar preko spletnega brskalnika. To je za začetnike odličen način, saj je zelo preprost.
  5. Dreamweaver -  je celovito spletno razvojno okolje, saj v eni skupini združuje urejevalnik HTML, avtorsko orodje, razvojno orodje za dinamične spletne strani in orodje za upravljanje spletišč.
  6. CMS - Content Management System (slovensko dinamični upravljalnik vsebin) nam omogoča enostavno urejanje in vzdrževanje vsebine spletnih strani. 

Od vseh teh orodij se bi odločila za Webs, zato ker na zelo preprost način omogoča izdelavo strani, ki so privlačne na zgled in polne različnih funkcij. Ponuja veliko možnosti prilagajanja pri izdelavi spletne strani. 



Uvodna stran

Živijo! 

Sem Tadeja in obiskujem Pedagoško fakulteto Ljubljana in sicer smer matematika - računalništvo. Pri predmetu IKT za poučevanje računalništva smo ustvarili vsak svoj blog (ali spletno stran) v katerem predstavimo svojo temo. Izbrala sem DRUŽABNA OMREŽJA, ker so v današnjem času zelo popularna in želim o njih zvedeti še veliko več.


DRUŽABNA OMREŽJA



Družabna omrežja so zelo aktualna in priljubljena oblika spletnega druženja.
Vsak od nas najverjetneje uporablja vsaj eno družabno omrežje. V Sloveniji so predvsem priljubljeni Facebook, MySpace, Netlog, Twitter, Skype in drugi.




Dobre strani:

  • omogočajo brezplačno komuniciranje
  • pomagajo pri ohranitvi medsebojnih stikov z ljudmi, ki jih ne moremo tako ali drugače videti v živo
  • omogočajo pošiljanje dokumentov
  • omogočajo tudi ustvaritev zasebnih skupin, ki so zelo uporabne v učne namene


Slabe strani:

  • neželena sporočila
  • prenos virusov
  • kraja identitete
  • spolno nadlegovanje in druge zlorabe
  • laži mlajših otrok o starosti, ki družabnih omrežij ne bi smeli še uporabljati 
  • zasvojenost           

Toliko zaenkrat o družabnih omrežij. Več pa v nadaljevanju.