ponedeljek, 25. november 2013

Predstavitev

Sama sem predstavitev naredila v Prezi-ju. Poleg predstavitev lahko v njem ustvarjamo pripovedovanje zgod. Zanimiv je predvsem zaradi prehajanja iz ene prosojnice v drugo. V njem si lahko sami urejamo postavitev prosojnic, z malo ustvarjanja lahko naredimo zelo zanimivo in lepo predstavitev.

(vir: Wikipedia)

Za to predstavitev sem se odločila, da jo naredim v nekem programu, ki ga še nisem uporabljala. Do zdaj sem delala v PowerPoint-u. Veliko sem slišala o Prezi-u, zato sem se tudi zanj odločila. Najbolj so me prepričali elegantni prehodi iz prosojnice v prosojnico. Dopade se mi tudi enostavno vnašanje ter nastavljanje posnetkov iz interneta in slik. Na izbiro imaš nekaj tem  predstavitev, oblike prosojnic, razne figure in drugo. Z malo domišljije in veliko ustvarjalnosti, lahko ustvarimo z njim zelo dobro predstavitev.

Predstavitev je o družabnih omrežjih. Ker je namenjena osnovnošolcem, sem se odločil, da dam poudarek na nevarnosti na družabnih omrežjih. Otroci se ne zavedajo vseh nevarnosti in o njih nič ne vedo, zato mislim, da je ta moja predstavitev zelo koristna za njih. Ker pa so otroci in je treba vzbuditi pozornost, sem se odločila predvsem za veliko posnetkov in slik ter zelo malo besedila. Menim, da si otroci tako najbolj zapomnijo in marsičesa naučijo. 
Predstavitev si lahko ogledate TUKAJ.

torek, 19. november 2013

Animacija, simulacija, interakcija

Za izdelavo animacij, simulacij in interakcij lahko uporabimo naslednje programe:
  • Scratch - z njim, lahko programiramo interaktivne zgodbe, igre in animacije. Zasnovan je posebej za mlajše od 8 do 16, vendar ga uporabljajo ljudi vseh starosti. Pomaga predvsem mladim pri ustvarjalnem razmišljanju.
  • Pencil - omogoča, da ustvarite tradicionalno ročno narisano animacijo (risanka) s bitno ali vektorsko grafiko. Potrebno je veliko časa, natančnosti in potrpežljivosti. Uporabljajo ga predvsem tisti, ki radi rišejo.
  • Photoscape - gre za preprost in zabaven program za urejanje grafike, izdelovanje animacij. Je več namenski, saj v njem lahko tako rekoč slike obdelamo, izboljšamo, obrežemo, uravnavamo barve, spreminjamo velikost, izdelujemo projekcije in animacije. Je pa res, da zaradi preprostosti lahko naredimo bolj preprosto animacijo, saj ima manjšo izbiro prehodov iz slike v sliko.


   (vir: Photoscape)

Slednjega sem tudi sama izbrala za izdelavo svoje animacije o družabnih omrežij. Photoscape se mi je zdel najbolj primeren, preprost in nenazadnje tudi zabaven. V njem sem na preprost način odprla slike, ki sem jih izdelala v programu PhotoFiltre ter jih časovno razporedila eno za drugo. V programu sem ustvarila animacijo polno slik, katera se mi zdi zanimiva za otroke. Le ti bi skozi zabavo spoznali in se naučili nekaj osnovnega o najbolj uporabnih družabnih omrežij.                                                   



Moja animacija pa zgleda tako:


sreda, 6. november 2013

Vektorska grafika

Vektorska grafika je v računalniški grafiki način predstavitve slik. Oblike objektov na sliki so določene z različnimi osnovnimi geometrijskimi objekti, kot so točke, črte, krivulje in mnogokotniki. Vektorske slike lahko transformiramo (povečamo, vrtimo, raztegnemo itd.) brez poslabšanja ločljivosti slike. Izbrati in transformirati je mogoče tudi vsako posamezno komponento vektorsko zapisane slike, saj je vsaka komponenta v računalnikovem pomnilniku definirana posebej. V teh pogledih vektorska grafika prekaša rastrsko.
(vir: wikipedia)

Razlika med vektorsko in rastrsko grafiko:

                                                                 (vir: wikipedia)

S porogramom InkScape sem ustvarila dve vektorski sliki: