sobota, 4. januar 2014

Družabna omrežja v izobraževanju

Primeri družabnih omrežij:

  • Facebook - ena izmed najbolj priljubljenih družabnih omrežij. Omogoča komuniciranje s prijatelji, dodajanje slik in videoposnetkov, prenos raznih datotek, komentiranje in objavljanje stanj, ustvarjanje raznih skupin ter nenazadnje tudi uporaben za učne namene.
(vir: Slika)

  • Netlog - je spletna stran za socialno mreženje, posebej uporabljena iz strani mladih. Člani lahko sami ustvarijo svojo spletno stran, razširijo svojo socialno mrežo, objavijo svoje sezname predvajanja glasbe, izmenjujejo video posnetke ter pišejo bloge.
(vir: Slika)

  • Skype - je brezplačno internetno telefonsko omrežje. Omogoča medsebojno komunikacijo uporabnikov preko video ali glasovnega pogovora. Ima tudi možnost glasovnega konferenčnega pogovora do 5 uporabnikov, prenos besedilnih sporočil in datotek med uporabniki.
(vir: Slika)

  • Twitter - je spletno družbeno omrežje, ki svojim uporabnikom mogoča, da med seboj izmenjujejo kratka sporočila imenovana "tweets". Registrirani uporabniki lahko sporočila oz. "tweets" pišejo in berejo, medtem ko pa neregistrirani lahko le berejo.
(vir: Slika)

  • Dropbox - je brezplačna storitev, ki ti omogoča naložitev slik, datotek, videoposnetkov, katere lahko tudi enostavno deliš, objaviš na internetu ali pa pošlješ komerkoli. 
(vir: Slika)

  • Blogger - je brezplačno orodje za objavljanje spletnih dnevnikov. Omogoča delitev besedila, slik in videa. Sami se pa odločimo ali bojo naše objave videli vsi na spletu ali samo določeni ljudje. 
(vir: Slika)

3 aktivnosti izpeljane s pomočjo družabnih omrežij:
Aktivnosti so namenjene osnovnošolskim otrokom. Poudarek sem dala predvsem na nevarnosti na družabnih omrežjih, saj se mi zdi, da otroci o tem zelo malo vejo. Menim da z nevarnostmi moremo biti seznanjeni, zato namenjam te aktivnosti k poučevanju previdnosti na družabnih omrežjih in samem spletu.
  1. Za prvo nalogo sem jim dodelila naj napišejo katera družabna omrežja uporabljajo, kaj vse počnejo na njih in katere vse funkcije uporabljenega družabnega omrežja poznajo. S to nalogo bi dobila podatek koliko učencev že uporablja družabna omrežja in na kakšen način ter če se zavedajo vseh nevarnosti le teh. Pri sami uri pa se bi pogovorili in analizirali domačo nalogo.
  2. Druga aktivnost poleg učencev vključuje tudi njihove starše, saj menim, da tudi sami starši niso seznanjeni s nevarnostmi na spletu. Posredovala sem jim spletno stran safe.si, ki je namenjena varni uporabi interneta za otroke, starše in učitelje. Dala sem jim nalogo naj vsak posebej poišče in razišče kaj na te spletni strani piše o družabnih omrežjih. Nato naj se skupaj sedejo in se o tem pogovorijo. Učenec pa naj si na kratko zapiše pomembne stvari.
  3. V tretji nalogi naj si učenci ogledajo videoposnetek, ki sem jim ga posredovala in odgovorijo na zastavljena vprašanja.
S temi aktivnostmi mislim, da bi se učenci naučili pravilno uporabljati družabna omrežja ter svoje znanje širili okoli med svojimi prijatelji. Tako bi lahko zmanjšali število zlorab, kraje identitete in drugo. Tudi s tem, da sem v aktivnosti vključila starše, se bi zmanjšale te nevarnosti, saj menim, da bi začeli bolj opazovat svoje otroke kaj vse počnejo na internetu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar